субота, 19 грудня 2009 р.

Вітаміни – дарунок природи

У тілі людині близько 70 трильйонів клітин. У них щосекундно відбуваються складнющі процеси, які забезпечують існування організму. А вмикають ці процеси, активують їх крихітні органічні сполуки, які називають вітамінами (від латинського слова "віта" - життя).


Природа мудро і щедро створила безліч таких хімічних речовин, але перші з них людина відкрила лише в кінці XIX століття. Так, голландський лікар Хейкман у 1897 році помітив, що в'язні (він був лікарем у в'язниці) і кури на його фермі тяжко хворіють, якщо їх годують очищеним рисом, тож зробив висновок, що їм бракує якоїсь речовини, котра є в луззі зерна, бо після вживання неочищеного зерна наставало одужання. А через 14 років цю речовину вже зуміли виділити.

До 90-х років ХХ століття було відомо лише 13 вітамінів, та бурхливий розвиток науки і техніки зумовив можливості глибше заглянути в таємниці природи, і вітамінів та псевдовітамінів стали відкривати все більше. Приміром, нині вже відомо по чотири різновиди вітамінів С та D, десятки - вітаміну Е.

Організм людини виробляє вітаміни в недостатній кількості, та і то в здорових (не хворих) органах травлення. Більшість із них надходить ззовні, переважно з рослинної їжі. Тому багато людей відчувають нестачу вітамінів, адже не надають належного значення споживанню живих дарів природи. У північних країнах уся популяція недоодержує потрібну кількість вітамінів С та А.

Тут постає питання, чи можна замінити природні вітаміни штучними. Мабуть, що лише незначною мірою, адже аптечна таблетка вітаміну С поповнить лише одним вітаміном, а природа вклала в ту ж ягідку обліпихи чи зелень петрушки, які вважаються багатими вітаміноносіями, крім нього, ще деякі вітамінні сполуки, мінеральні та інші речовини, що посилюють його дію. Ці інгредієнти ще й додатково користь дають, адже у кожного з них своя роль у забезпеченні життєдіяльності організму. А без мінеральних речовин не відбувається засвоєння вітамінів.

Отже, основне джерело вітамінів - це живі природні продукти. Тому ще раз хочеться наголосити на необхідності вживання натуральних свіжих овочевих та фруктових соків, зокрема морквяного. Особливо потреба в них існує у дітей та вагітних, бо нестача вітамінів може зумовити різні аномалії в плода, які згодом виправити майже неможливо.

Щоб зберегти вітаміни, слід варити овочі в якомога меншій кількості води, щільно накривши посудину кришкою - це зекономить час та інтенсивність теплового впливу, убереже від кисню, який руйнує вітаміни.

Немає коментарів:

Дописати коментар